May 26, 2008

Izbor sudaca chez nous

Jutarnji list navodi:

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin je na tvrdnju novinara da je Hrvatska dobila zamjerku od EU da netransparentno bira suce odgovorila da nema jedinstvene pravne stečevine u EU kod izbora predsjednika sudova pa ih tako u različitim zemljama bira vijeće, premijer, parlament ili kralj.

"Sada pripremamo novi zakon o vježbeništvu i o napredovanju u sudačkoj karijeri kojima će se osigurati transparentost i objektivnost", navodi ministrica. (Hina)

OK, idemo viditi što novinari tvrde da je rekla:

1. Na kritiku da se suci biraju netransparentno rekla je da o izboru sudaca ne postoji jedinstvena pravna stečevina. Je li htjela reći da ako ne postoji, možemo ih birati kako hoćemo?

2. Pripremamo novi zakon koji će osigurati transparentnost i objektivnost. Znači, sada napredovanje sudaca nije transparentno i objektivno. Upravo zato nam treba novi zakon. Ako bi već sada bilo transparentno i objektivno novi nam zakon ne bi trebao.

Jedino ostaje nejasno, zašto bi izbor sudaca trebao biti transparentan i objektivan, ako o tome ne postoji pravna stečevina.

3 comments:

Anonymous said...

netko joj je došapnuo takav odgovor, pa neka si mi mislimo kako ana lovrin poznaje cijeli acquis. ali slazem se da gluplji odgovor nije mogla dati

Mislav Mataija said...

Slično kao priča s Ministarstvom financija, niže. Acquis je s jedne strane argument za bilo koju tvrdnju (naravno, pod uvjetom da tvrdnja ide u prilog vladi), s druge strane najniži zajednički nazivnik preko kojeg ne treba ići.

Anonymous said...

upravo to: pa nije ni acquis s neba pao. Osjecam se da zivim u drzavi bez ikakve pravne tradicije, koja je doznala za neku super stvar po imenu europsko pravo koje ce rijesiti sve njezine nedoumice - ustvari sto ce nam sabor kada udjemo u EU! Mozda bi i ukidanje sabora trebali razmotriti kao opciju ususret nadolazecoj ustavnoj reviziji