May 17, 2008

Temeljne pravničke vještine

U novom broju German Law Journal (br. 9 iz 2008.) objavljen je izuzetno zanimljiv članak o pravnom obrazovanju u SAD i Njemačkoj u svjetlu bolonjskog procesa.

Prvi dio članka
Drugi dio članka


U prvom dijelu (str. 589 et seq.) raspravlja se o temeljnim pravničkim vještinama koje se smatraju bitnim dijelom pravničke profesije i koje bi se trebale razvijati u pravničkom obrazovanju. To su:

  • Rješavanje problema
  • Pravna analiza i razmišljanje
  • Istraživanje pravnih izvora
  • Istraživanje činjenica
  • Komunikacija
  • Davanje savjeta
  • Pregovaranje
  • Organizacija i upravljanje pravnim poslovima
  • Prepoznavanje i rješavanje etičkih dilema
Autor kritički zaključuje:
  • The current university training leading to the Erste Staatsexamen, followed by the two-year Referendariat and the Zweite Staatsexamen hinders the internationalization of the curriculum and makes compliance with the Bologna mandates extremely problematic.
Otvaram raspravu o pravničkom obrazovanju u Hrvatskoj!

4 comments:

Anonymous said...

pa nas studij nije koncipiran na nacin na koji su koncipirani studiji u SAD-u. Ono nije studij pozitivnog prava, sto bi vecina studenata ocito htjela. Pravnicke vjestine se stjecu u praksi - zato i imamo vjezbenistvo nakon fakulteta i tu mislim da postoji najvise prostora za poboljsanje nasih temeljnih pravnickih vjestina. Njemacki staatsexamen mi se cini kao dobra vrsta testiranja pravnickih vjestina, u svakom slucaj bolja nego nas pravosudni, a i na fakultetima njemackoj imaju priliku priremati se za njega. Do sada je nas faks dobre pravnike proizvodio (naravno ima i onih osrednjih ali to je posljedica toga sto se upisuje ogroman broj ljudi- u becu se gdje je jos vise brucosa na godini takodjer ne moze ocekivati da ce svi postizati vrhunske rezultate). Drugo je Amerika gdje platite 60000$ pa vam predaju drzavni odvjetnici, suci i sl. buduci da ste ih i posteno platili i profesori u potpunosti predani dociranju. S obzirom kakve su nam materijalne mogucnosti, cini mi se da nam i nije tako lose

Q said...

Problem je naravno u potrebnom vremenu. Nije li malo previše studirati nominalno 5 godina a realno 7-8 da bi se tek nakon studija nota bene prava počele stjecati pravničke vještine u praksi? Studij bi mogao osposobiti studente za ulazak u profesiju, a ne da profesija osposobljava one koji su završili studij. Inače, zašto uopće studiramo pravo ako nam pravnike mora osposobljavati profesija.

Anonymous said...

nije li Jože Mencinger pravnik? vrlo je indikativna činjenica da je on ujedno najveći ekonomist kojeg su ovi prostori vidjeli...u toj činjenici lezi moja tvdnja o svrsi studiija prava

Anonymous said...

Americans are living refutation of "cogito ergo sum" principle. They don't think, yet they are...