Jan 3, 2009

Granice nakon raspada SFRJ

Dobro, spor oko granice sa Slovenijom je realitet. Ali pogledajmo što kaže Badinterova komisija u Mišljenju #3 (The Opinions of the Badinter Arbitration Committee)

Third - Except where otherwise agreed, the former boundaries become frontiers protected by international law. This conclusion follows from the principle of respect for the territorial status quo and, in particular, from the principle of uti possidetis. Uti possidetis, though initially applied in settling decolonisation issues in America and Africa, is today recognized as a general principle, as stated by the International Court of Justice in its Judgment of 22 December 1986 in the case between Burkina Fase and Hali (Frontier Dispute, (1986) Law Reports 554 at 565):

Doista ne razumijem u čemu je problem? Slovenija traži da se nikakvi hrvatski dokumenti nastali nakon 25. lipnja 1991. ne mogu uzimati u obzir pri rješavanju teritorijalnog spora. Pa to proizlazi iz Mišljenja #3. Nijedan međunarodni sud ne bi prihvatio jednostrane akte bilo koje strane kao pravno relevantne. Što doista Slovenija želi i zašto Hrvatska na to ne pristaje?

Jedini dokument koji doista škodi slovenskom slučaju nije hrvatski već Slovenski. To je slovenski pomorski zakon koji je do 1993. godine definirao Sloveniju kao državu bez pristupa otvorenom moru. (vidi link)
1 comment:

mr. V said...

Slovenija koristi sve raspolozive mehanizme kako bi odgodila ulazak Hrvatske u EU sto je vise moguce radi ostvarenja vlastitih gospodarskih ambicija na prostoru bivse SFRJ. Hrvatska je Sloveniji direktan konkurent na danom trzistu. Slovenija se boji da ce jacanjem hrvatskog gospodarstva i njegove konkurentnosti u pristupnom procesu izgubiti veliki dio trzista. To je dakako jedan razlog, a postoje i drugi (prije svega dnevnopoliticki pa i oni stari - nuklearka Krsko, Ljubljanska banka).

Bojim se da je pravni spor ovdje sasvim sekundaran i samo sredstvo u ostvarenju nekih drugih ciljeva (buduci da su pravni argumenti uvelike i oduvijek na nasoj strani, a Slovenci znaju sto rade pa je logicno da ne bi ustrajali na necemu od cega nemaju koristi).